Menu

refsto

Αυξήσεις ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον τελικό καταναλωτή και τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατόπιν της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

 Ο κ. Παπαγεωργίου έριξε το μπαλάκι των αυξήσεων στη ΡΑΕ επισημαίνοντας “η ΔΕΗ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις βάσει των κοστολογικών της δεδομένων, ωστόσο η ΡΑΕ θα είναι εκείνη η οποία θα κρίνει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην αγορά και θα προτείνει προς το Υπουργείο”.

«Αυτό που κρίνει η ΔΕΗ είναι και αυτό που θα κριθεί κιόλας από τη ΡΑΕ. Είναι εκτιμήσεις της εταιρίας. Η ΡΑΕ, σαν Ανεξάρτητη Αρχή και αντικειμενικός παρατηρητής των πραγμάτων, θα δώσει τη διάσταση που πρέπει. Η απελευθέρωση των τιμολογίων που υποχρεούμεθα να κάνουμε, ναι αυτό σημαίνει : ότι θα πρέπει να εναρμονιστούν πλέον σύμφωνα με την Οδηγία. Το πόσο, αυτό θα εξαρτηθεί μετά και τις προτάσεις της ΡΑΕ», σημείωσε.

Εξάλλου τόνισε ότι οι όποιες αυξήσεις θα είναι «μικρές» και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους ευπαθείς καταναλωτές.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν μιλάμε για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Και θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια το ξαναλέω, από την πλευρά μας, για να είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Και ούτως ή άλλως, θα υπάρξει ειδική μέριμνα και για τις ευπαθείς ομάδες», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

—Η απόφαση της ΡΑΕ

Τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ θα αξιολογήσει στο προσεχές διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αποφανθεί για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ζητά η Επιχείρηση.

Όπως ανακοινώνει η ΡΑΕ οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν προς τον υπουργό ΠΕΚΑ και θα ληφθούν «με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων».

—Οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται πως η η πρόταση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των τιμολογίων της, η ΔΕΗ προβλέπει ότι στο μεν πρώτο βήμα (01.01.2013) θα καταργηθεί το κλιμάκιο 801 έως 1000 kWh ανά τετράμηνο, και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο 801 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Στο δε τρίτο βήμα (01.07.2013), θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με φέτος.

econews

723
com_k2.item
(4 votes, average 5.00 out of 5)
Αυξήσεις ΔΕΗ5.00 out of 51 based on 4 voters.


επιστροφή στην κορυφή